31 mei 2021

Tekort aan lassers oplossen met een lascobot of een lasrobot?

Door een toenemend tekort aan vaklassers neemt de behoefte aan lasautomatisering ook bij kleinere KMO’s steeds verder toe. Met een ruim aanbod standaard lasrobotsystemen en lascobotcellen maken leveranciers ook voor deze doelgroep de stap naar lasautomatisering steeds kleiner. Lasrobotspecialist Valk Welding is met de (TechMan) TM-cobots, die door dochter VWCO worden verkocht, op beide markten actief en brengt nu een oplossing op de markt om vanaf 25.000 euro met een cobot te gaan lassen.

Of cobots ook de oplossing zijn om kleinere KMO’s aan lasautomatisering te helpen was ook een vraag waar de lasrobotintegrator uit Alblasserdam zich mee bezig hield. CCO Pittomvils: “Lassen met een cobot wordt volop als supereenvoudig en goedkoop voorgesteld, maar kent ook veel beperkingen t.o.v. robotlassen. De meeste lascobots worden nu als complete cellen aangeboden, compleet met lastoorts, stroombron, interface en software. De prijs komt dan echter heel dicht in de buurt van een echte lasrobot. Wij zien dat afnemers dan toch voor een lasrobot kiezen aangezien deze meer mogelijkheden biedt op het vlak van lastechniek, output, uitbreiding naar de toekomst en levensduur. Terwijl ook programmeren van een lasrobot steeds eenvoudiger wordt.”
Van een cobot een lasrobot maken is volgens de lasrobotintegrator dan ook niet de juiste oplossing om de instap naar lasautomatisering te verlagen. “Het ontwikkeltraject van 30 jaar lasrobots overdoen voor cobots is achteruit gaan. Wij zien inzet van de cobot in het lasproces eerder als een vervanger van de handlasser voor zeer eenvoudig werk. We hebben daarom een oplossing ontwikkeld om een handlasmachine die de klant al heeft en kent aan een cobot te hangen. Een perfecte oplossing voor bedrijven die al lasapparaten hebben en tegen een lage investering willen automatiseren,” legt Pittomvils uit.

Of toch een echte lasrobot?
Voor wie zich oriënteert op het gebied van lasautomatisering heeft nu de keuze tussen een lascobot van VWCO voor een zeer lage investering, een complete lascobotcel of een lasrobot in een hogere maar gelijke prijsklasse. ”Beide concepten hebben hun plaats op de markt, maar we moeten de verwachtingspatronen van beiden wel gescheiden houden. Panasonic is de enige fabrikant die haar robots specifiek heeft ontwikkeld voor het lasproces. Draadmotor, stroombron en besturing zijn hierin volledig geïntegreerd, zodat voorheen onmogelijke processen en features toch mogelijk worden en grenzen verlegd worden,” vertelt Peter Pittomvils. “Daarmee lag in de afgelopen decennia de weg open om verschillende oplossingen te ontwikkelen voor specifieke lasprocessen, voor onder meer het lassen van dunne en dikwandige materialen, aluminium, RVS, enz. Dit kun je allemaal niet van een oplossing met een cobot verwachten.”.

Korte terugverdientijd
“Zo’n high-end lasrobot kan je vaak al in één jaar terugverdienen.” legt Peter Pittomvils uit. “Dan beschik je ook over de mogelijkheden die wij als lasrobotspecialisten op het gebied van automatisering van het programmeertraject en monitoring van de lasproductie ontwikkelen. Technologie die zich op een hoger niveau afspeelt dan het cobotlassen. Onze boodschap is dan ook goed te overwegen welke technologie je voor de komende jaren kiest wanneer je je laswerk wilt automatiseren. Ben je zeker dat het heel eenvoudig blijft dan is een lascobot zeker interessant, wil je net als je bedrijf ook je lasautomatisatie laten groeien in de komende jaren dan is een lasrobot de juiste keuze”.

Recente artikelen

15 mei 2024

Nieuw: de TM30s cobot met 35kg draagvermogen

Techman Robot heeft zojuist de nieuwe TM30S cobot aangekondigd, met een indrukwekkendвЂ

Lees meer
09 april 2024

Cobot-workflow creëren met flowcharts

Maak kennis met TMflowTM : een innovatieve editing software voor cobot workflow op basisвЂ

Lees meer
20 maart 2024

Klaar voor Industrie 5.0 met AI-gestuurde cobots

De integratie van digitale technologieën om de interactie tussen mens en machine te вЂ

Lees meer

Meer informatie

Wilt u meer informatie ontvangen over de TM robot. Klik dan op de button hieronder en vul het formulier in. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Neem contact op